Babka Bezglutenowa
- 1.Formę keksową o długości 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia (lub posmarować tłuszczem i posypać mąką). Odstawić na bok.
- 2.W misce wymieszać mąki, skrobią i proszek do pieczenia.
- 3.Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Odstawić na bok.
- 4.Do miski z mąkami dodać ksylitol , skórkę z cytryny, sok z cytryny, żółtka i olej. Zmiksować mikserem na najwyższych obrotach na gładką masę ok. 1 minuty. Na końcu wmieszać stopniowo i delikatnie szpatułką pianę z białek.
- 5.Ciasto przełożyć do przygotowanej formy. Piec ok. 45 minut w temperaturze 170 °C (grzałka góra- dół), do suchego patyczka. Po upieczeniu pozostawić babkę w piekarniku, przy lekko uchylonych drzwiczkach, aby trochę ostygła. Następnie wyciągnąć na blat, a gdy będzie lekko ciepła wyłożyć na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz