piątek, 27 listopada 2015

Kopytka z kaszy jaglanej

                         

SKŁADNIKI:

  •                     1,5 kg ziemniaków


  •                     1 szklanka kaszy jaglanej


  •                    1,3 szklanki mąki owsianej


  •                     1 szklanka mąki ziemniaczanej


  •                      olej



  •                      sól

                       
Sposób  przygotowania:

1. Weź garnek i nalej zimnej wody do połowy garnka. Zagotuj wodę w garnku.
2. Wyszoruj ziemniaki pod zimną wodą i przełóż do miski
3. Do gotującej się wopdy wsyp łyżeczkę soli; dodaj ziemniaki
4. Weź garnek i nalej 3 szklanki zimnej wody do garnka. Zagotuj wodę w garnku.
5. Weź szklankę i odmierz 1 szklankę kaszy jaglanej
6. Przełóż kaszę jaglaną na sitko i przepłucz pod zimną wodą
7. Do gotującej się wody wsyp pół łyżeczki soli, wrzuć kaszę jaglaną do wody; gotuj kaszę na wolnym ogniu
8. Ugotowane ziemniaki obierz ze skórki; ostudź ziemniaki

9. Ugotowaną kaszę jaglaną ostudź

10. Odmierz odpowiednią 1,3 szklanki mąki owsianej i 1 szklankę mąki ziemniaczanej


11. Weź praskę do ziemniaków

12. Weź garnek i nalej zimnej wody do połowy garnka. Zagotuj wodę w garnku.
13. Ostudzone ziemniaki i kaszę jaglaną przeciśnij przez praskę do ziemniaków



14. Do ciepłej masy dodaj mąkę i szybko wyrób dłóńmi ciasto
15. Uformuj małe wałki z ciasta i pokrój je w prostokąty 3-4 cm

 16. Do gotującej się wody na kopytka dodaj łyżeczkę soli i łyżkę oleju
17. Wrzucaj porcjami kopytka do gotującej się wody
18. Zmniejsz płomień i gotuj kopytka 1-2 min
19. Odcedź ugotowane kopytka łyżką cedzakową na talerz

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz