czwartek, 5 stycznia 2017
Wigilia szkolna
Wigilię naszej szkole obchodziliśmy 22 grudnia w towarzystwie kolegów z klas 5A, PA, SG oraz rodziców i nauczycieli. Przygotowaliśmy smaczny barszcz i pierogi z mąki bezglutenowej.
czwartek, 8 grudnia 2016
Pudding jaglany z bananem
Składniki :
kasza jaglana
mleko sojowe

2 banany
kakao
płatki migdałowe
Przybory kuchenne:
blender ręczny

garnek

patelnia

Przygotowanie:
1. Kaszę płuczemy gorącą wodą.
2. Kaszę gotujemy na mleku 10 minut.
3. Dodajemy kakao i rozgniecione widelcem banany. Gotujemy 5 minut.
4. Całość blendujemy na gładką masę.
5. Migdały prażymy na suchej patelni posypujemy budyń.
czwartek, 27 października 2016
KREM Z KASZY JAGIANEJ
: Krem z kaszy jaglanej
Składniki
Kasza
jaglana
Mleko
Banany
Wiórki
kokosowe
Kurkuma
Przygotowanie
1.
Kaszę
przelewamy gorącą wodą
2.
Gotujemy
kaszę w osolonej wodzie.
3.
Obieramy
banany
4.
Przekładamy
wszystkie składniki do wysokiego naczynia
5.
Miksujemy
na gładki krem
6.
Doprawiamy
kurkumą.
OWSIANKA
Owsianka
Składniki:
Płatki owsiane
Mleko
Owoce śliwki
Migdały
Cynamon
Sól
Przygotowanie:
1. Owoce umyć
2. Płatki wsypać do miseczki, zalać wrzącą osoloną
wodą do linii płatków
3. Odstawić płatki na 10-15 minut, aby napęłczniały.
4. Do płatków wlewamy mleko.
5. Dodajemy owoce, posypujemy cynamon.
czwartek, 13 października 2016
Jabłka pieczone z ryżem i bakaliami

Składanki:

- ryż
- jabłka
- orzechy
- rodzynki
- żurawina
- masło
- miód
- cynamon
Przybory kuchenne:
- papier do pieczenia
- garnek
- błacha do pieczenia
- nóż
- łyżeczka
Przygotowanie:
1. Gotujemy ryż.
2. Bakalie moczymy w gorącej wodzie.
3. Myjemy jabłka.
4. Obcinamy górną cześć jabłka wydrążamy gniazda nasienne.
5. Odsączamy bakalie.
6. Mieszamy ryż z miodem, bakaliami orzechami i cynamonem.
7. Napełniamy jabłka i przykrywany.
8. Układamy i wstawiamy do piekarnika, 180/ 200 na 20 min.
Smacznego!
piątek, 30 września 2016
Sałatka lekka jak piórko
|
|
Przygotowanie:
1. Umyć warzywa
2. Pokroić warzywa
2. Pokroić warzywa
3. Połączyć wszystkie składniki ze sobą
4. Doprawić solą i przyprawami do smaku
Smacznego!
czwartek, 29 września 2016
Mus owocowy


4 banany
1 op.malin i truskawek
4 kiwi
1 cytryna
1 op jagód/borówek
mięta
Przybory kuchenne:
- nóż
- widelec
- łyżka
- obieraczka
- deska
- miseczki
- szklanka przezroczysta
Sposób przygotowania:
1.Myjemy ręce i owoce
2.Obieramy i kroimy owoce
3.Owoce przekładamy do osobnych naczyń
4.Rozgniatamy owoce widelcem

5.Wkładamy mus warstwami do wysokiej przezroczystej szklanki



6.Dekorujemy miętą
7.Chłodzimy w lodówce
SMACZNEGO!
Subskrybuj:
Posty (Atom)