czwartek, 5 stycznia 2017

Wigilia szkolna

Wigilię naszej szkole obchodziliśmy 22 grudnia w towarzystwie kolegów z klas 5A, PA, SG oraz rodziców i nauczycieli. Przygotowaliśmy smaczny barszcz i pierogi z mąki bezglutenowej.



















czwartek, 8 grudnia 2016

Pudding jaglany z bananem



Składniki :
kasza jaglana


mleko sojowe 
2 banany
kakao
płatki migdałowe
Przybory kuchenne:
blender ręczny
garnek 
patelnia 

Przygotowanie:
1. Kaszę płuczemy gorącą wodą.
2. Kaszę gotujemy na mleku 10 minut.
3. Dodajemy kakao i rozgniecione widelcem banany. Gotujemy 5 minut.
4. Całość blendujemy na gładką masę.
5. Migdały prażymy na suchej patelni posypujemy budyń.







czwartek, 27 października 2016

KREM Z KASZY JAGIANEJ

: Krem z kaszy jaglanej
Składniki
Kasza jaglana
Mleko
Banany
Wiórki kokosowe
Kurkuma
Przygotowanie
1.      Kaszę przelewamy gorącą wodą
2.      Gotujemy kaszę w osolonej wodzie.
3.      Obieramy banany
4.      Przekładamy wszystkie składniki do wysokiego naczynia
5.      Miksujemy na gładki krem
6.      Doprawiamy kurkumą.


OWSIANKA

Owsianka
Składniki:
Płatki owsiane
Mleko
Owoce śliwki
Migdały
Cynamon
Sól

Przygotowanie:
1. Owoce umyć
2. Płatki wsypać do miseczki, zalać wrzącą osoloną wodą do linii płatków
3. Odstawić płatki na 10-15 minut, aby napęłczniały.
4. Do płatków wlewamy mleko.
5. Dodajemy owoce, posypujemy cynamon.


czwartek, 13 października 2016

Jabłka pieczone z ryżem i bakaliami



Składanki:











  • ryż
  • jabłka
  • orzechy
  • rodzynki
  • żurawina
  • masło
  • miód
  • cynamon


Przybory kuchenne:

  • papier do pieczenia
  • garnek
  • błacha do pieczenia
  • nóż
  • łyżeczka


Przygotowanie:
1. Gotujemy ryż.
2. Bakalie moczymy w gorącej wodzie.
3. Myjemy jabłka.
4. Obcinamy górną cześć jabłka wydrążamy gniazda nasienne.
5. Odsączamy bakalie.
6. Mieszamy ryż z miodem, bakaliami orzechami i cynamonem.
7. Napełniamy jabłka i przykrywany.
8. Układamy i wstawiamy do piekarnika, 180/ 200 na 20 min.

Smacznego!








piątek, 30 września 2016

Sałatka lekka jak piórko


Składniki:


  • Sałatka
  • Papryka
  • Kukurydza
  • Czerwona fasola
  • Pomidory
  • Cebula
  • Ogórek
  • Sól i przyprawy do smaku



Przygotowanie:
1. Umyć warzywa
2. Pokroić warzywa



3. Połączyć wszystkie składniki ze sobą
4. Doprawić solą i przyprawami do smaku
Smacznego!


czwartek, 29 września 2016

Mus owocowy



Składniki:
4 banany
1 op.malin i truskawek
4 kiwi
1 cytryna
1 op jagód/borówek
mięta




Przybory kuchenne:


  • nóż
  • widelec
  • łyżka
  • obieraczka
  • deska
  • miseczki
  • szklanka przezroczysta


Sposób przygotowania:
1.Myjemy ręce i owoce
2.Obieramy i kroimy owoce
3.Owoce przekładamy do osobnych naczyń
4.Rozgniatamy owoce widelcem
5.Wkładamy mus warstwami do wysokiej przezroczystej szklanki

6.Dekorujemy miętą
7.Chłodzimy w lodówce


SMACZNEGO!