środa, 16 września 2015

Torciki z warzyw z sosem bazyliowym

Składniki na 17 torcików





  • 2 bakłażany średniej wielkości

  • 1 cukinia średniej wielkości
 
  • 2 pomidory

  • awokado typu Hass lub tradycyjne

  • 1 cebula

  • 1 papryka

  • świeża bazylia

  • 1,5 łyżki słonecznika i 1,5 łyżki pestek z dyni

  • 5 łyżek oleju


  • sól,pieprz,majeranek,zioła prowansalskie


Sposób przygotowania:
  • Weź miskę i włóż warzywa do miski
  • Umyj warzywa pod bieżącą wodą, wytrzyj warzywa ręcznikiem papierowym
  • Pokrój bakłażan,cukinię i pomidory w grubsze plastry
  • Usuń gniazda nasienne z papryki
  • Pokrój paprykę w grubsze słupki
  • Obierz cebulę ze skóry
  • Pokrój cebulę w grubsze talarki
  • Dopraw bakłażan i cukinię solą oraz pieprzem
  • Obierz awokado ze skórki,wydrąż pestkę
  • Pokrój awokado w grubsze plastry


  • Przygotuj wykałaczki
  • Nabijaj na wykałaczki kolejno warzywa: bakłażan, pomidor, cebula, cukinia, papryka, awokado
  • Ułóż przygotowane torciki z warzyw na blaszkę do pieczenia
  • Posyp torciki majerankiem, ziołami prowansalskimi i skrop 2 łyżkami oliwy
  • Wlej 2 szklanki wody na blaszkę do pieczenia tak, by dusiły się w sosie własnym



  • Wstaw blaszkę z torcikami do piekarnika nagrzanego do 190-200 stopni na 20- 25 minut
  • Przygotuj blender
  • Posiekaj bazylię
  • Weź miskę i wrzuć posiekaną bazylię, pestki dyni i słonecznika, dodaj 3 łyżki oleju, 1 łyżkę wody i szczyptę soli
  • Zmiksuj sos




  • Ostudzone torciki z warzyw polej sosem


Smacznego!
Życzą wspaniali kucharze.

2 komentarze: