- 2 bakłażany średniej wielkości
- 1 cukinia średniej wielkości
- 2 pomidory
- awokado typu Hass lub tradycyjne
- 1 cebula
- 1 papryka
- świeża bazylia
- 1,5 łyżki słonecznika i 1,5 łyżki pestek z dyni
- 5 łyżek oleju
- sól,pieprz,majeranek,zioła prowansalskie
Sposób przygotowania:
- Weź miskę i włóż warzywa do miski
- Umyj warzywa pod bieżącą wodą, wytrzyj warzywa ręcznikiem papierowym
- Pokrój bakłażan,cukinię i pomidory w grubsze plastry
- Usuń gniazda nasienne z papryki
- Pokrój paprykę w grubsze słupki
- Obierz cebulę ze skóry
- Pokrój cebulę w grubsze talarki
- Dopraw bakłażan i cukinię solą oraz pieprzem
- Obierz awokado ze skórki,wydrąż pestkę
- Pokrój awokado w grubsze plastry
- Przygotuj wykałaczki
- Nabijaj na wykałaczki kolejno warzywa: bakłażan, pomidor, cebula, cukinia, papryka, awokado
- Ułóż przygotowane torciki z warzyw na blaszkę do pieczenia
- Posyp torciki majerankiem, ziołami prowansalskimi i skrop 2 łyżkami oliwy
- Wlej 2 szklanki wody na blaszkę do pieczenia tak, by dusiły się w sosie własnym
- Wstaw blaszkę z torcikami do piekarnika nagrzanego do 190-200 stopni na 20- 25 minut
- Przygotuj blender
- Posiekaj bazylię
- Weź miskę i wrzuć posiekaną bazylię, pestki dyni i słonecznika, dodaj 3 łyżki oleju, 1 łyżkę wody i szczyptę soli
- Zmiksuj sos
- Ostudzone torciki z warzyw polej sosem
Smacznego!
Życzą wspaniali kucharze.
Smakowały mi rewelacyjnie torciki z warzyw
OdpowiedzUsuńWojtek Pijet
dziękujemy!
Usuń