czwartek, 19 października 2017

ZUPA KALAFIOROWA Z RYŻEM

SKŁADNIKI:
Z MARCHEWKI
PIETRUSZKA
KALAFIOR
CEBULA
WODA
SZKLANKA RYŻU
SÓL PIEPRZ
OLEJ
KOPEREK
1 ŁYŻKA CURRY

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1. WARZYWA MYJEMY I OBIERAMY. TRZEMY NA TARCE.
2.PODSMAŻAMY NA OLEJU. PRZYPRAWIAMY.
3.WLEWAMY WODĘ I DOSYPUJEMY RYŻ.
4.DODAJEMY RÓŻYCZKI KALAFIORA  I CURRY.
5.GOTUJEMY DO MIĘKKOŚCI.
6.POSYPUJEMY KOPERKIEM.

SMACZNEGO!

czwartek, 5 października 2017

PLACKI Z CUKINI I MARCHEWKI


Składniki:

1. cukinia - średnia
2. marchewki
2. jajka
3 - 4 łyżki mąki ryżowej
sól, pieprz
olej

Przygotowanie:

1. Umyć warzywa.

2. Cukinie zetrzeć na grubych oczkach.




3. Wyłożyć na sito, posolić.

4. Marchew zetrzeć.

5. Odcisnąć cukinię, wymierzać z marchewką.



6. Doprawić.
7. Dodać jajka i mąkę.

8. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na żółty kolor.

9. Posypać ziołami.


SMACZNEGO! 

piątek, 15 września 2017

Ciastka dietetyczne z masłem orzechowym

Ciastka dietetyczne z masłem orzechowym

Składniki:
3 duże łyżki masła orzechowego bez cukru
2 płaskie łyżki ksylitolu
szczypta soli
2 łyżeczki mąki ryżowej
1 jajko

Przygotowanie:
Wszystkie składniki wymieszać w misce aż do połączenia. Z powstałej masy formujemy kulki,wkładamy je na blaszkę do pieczenia pokrytą papierem do pieczenia i każdą kulkę spłaszczami lekko widelcem.
Pieczemy w temperaturze 180C ok 12min.

wtorek, 23 maja 2017

Lekka sałatka do grilla






 


Składniki:

  • sałata
  • papryka
  • pomidor
  • ogórek
  • rzodkiewka
  • cebula
  • szczypiorek
  • oliwa
  • sól i pieprz

Przygotowanie:
Myjemy wszystkie warzywa.
Sałatę targamy na mniejsze kawałki.

Pozostałe warzywa obieramy i kroimy.
Wszystkie składniki mieszamy.
Z oliwy i przypraw robimy sos i polewamy sałatkę.
Smacznego!!!                     


środa, 5 kwietnia 2017

Wiosenna sałatka ryżowa


Składniki:

  • ryż
  • ogórek
  • pomidor
  • papryka
  • rzodkiewka
  • szczypiorek
  • pieprz
  • sól
  • oliwa


Sposób przygotowania:

1. Gotujemy ryż według przepisu.
2. Myjemy warzywa.
3. Kroimy wszystko w drobną kostkę.





4. Mieszamy wszystkie składniki.
5. Doprawiamy do smaku.

Smacznego!

czwartek, 5 stycznia 2017

Wigilia szkolna

Wigilię naszej szkole obchodziliśmy 22 grudnia w towarzystwie kolegów z klas 5A, PA, SG oraz rodziców i nauczycieli. Przygotowaliśmy smaczny barszcz i pierogi z mąki bezglutenowej.



















czwartek, 8 grudnia 2016

Pudding jaglany z bananem



Składniki :
kasza jaglana


mleko sojowe 
2 banany
kakao
płatki migdałowe
Przybory kuchenne:
blender ręczny
garnek 
patelnia 

Przygotowanie:
1. Kaszę płuczemy gorącą wodą.
2. Kaszę gotujemy na mleku 10 minut.
3. Dodajemy kakao i rozgniecione widelcem banany. Gotujemy 5 minut.
4. Całość blendujemy na gładką masę.
5. Migdały prażymy na suchej patelni posypujemy budyń.